Shakkileirin 2021 päiväkirja

Osallistujat:  Ahokas Emilia, Asikainen Eeli, Grigoriadis, Nicholas, Haimila Eveliina, Housley Tim, Jaatinen Ossi, Karjalainen Niikus, Koota Ilkka, Koota Kati, Lammi Valtteri, Löytömäki Otso, Maapalu Ralf, Maapalu Ular, Martinec Tamas, Martinec Marcell, Moisio Miska, Nieminen Oliver, Nissinen Niilo, Norrman Veikko, Närhi Anniina, Piispanen Anja, Poltavskaya Ilona, Pölkki Eino, Reed Darren, Simola Ninja, Simola Ronja, Sofieva Alexandra, Sofieva Viktoria, Stockfelt Jesse,Tuominen Matias ja Tuovinen Nina.

Järjestäjät: Tocklin Tomi,  Lehto Ronja,  Enkel Vladimir , Rauno Rask, Haanila Erkki, Kaunisto Seija,  Riekkinen Keijo, Simola Tuomas, Torvi Markku

Valmentajat: Hartikainen Markku, Salo Tapio, Närhi Kimmo

Maanantai-aamuna aloitettiin leiri perinteiseen tapaan. Leiri pidettiin nyt arvioidemme mukaan jo 30:tta kertaa. Koronaepidemia on luonut epävarmuutta myös shakkileirimme kohdalle, ja viime vuonna osallistujia oli melko vähän. Tänä vuonna useammat osallistujat lähtivät liikkeelle, ja toivottavasti selvisimme turvallisesti leiristä. Yhteiskunnan avautumista on kuitenkin testattava, jotta näemme, miten jatkossa tulemme koronan kanssa toimeen.

Leiri oli tavanomaista kansainvälisempi. Osallistujien äidinkielenä olivat nähdäksemme suomen lisäksi myös englanti, venäjä, unkari ja viro. Näitä kieliä saattoi leirin kuluessa kuulla puhuttavan suomen lisäksi.

Erkin johdolla hoidettiin järjestelyjä ja valmisteltiin ensimmäistä lounasta. Seija ja Markku saapuivat tarvikkeiden kanssa, ja Seija huolehti jatkossa maistuvista lounaista ja aamiaisista. Osallistujia saapui aamupäivän aikana tasaiseen tahtiin ja he pääsivät verryttelemään erilaisten tehtävien avulla. Tehtävissä mietittiin niin sommitelmia, loppupelejä kuin suunnitelmankin muodostamista. Lisäksi kysyimme toiveita leirin ohjelmasta jaolla: luennot, pelaaminen, pelien analysointi ja tehtävät.

Kuva 1. Aamupäivän tehtävien pohdinnat menossa.

Maanantain valmennus aloitettiin sillä, että Tapio kävi läpi tehtävissä olleet sommitelmat ja loppupelit. Kimmo puolestaan alkoi perehdyttämään vähemmän pelanneita shakin perusteisiin.

Maanantaina jatkettiin nopean shakin peleillä, joihin laitettiin ajaksi 15 min+5 sek/siirto. Koronaepidemian takia lähipelit ovat monen kohdalla olleet tauolla, joten ajattelimme live-pelaamisen ja pöytäkirjan pidon tarvitsevan harjoitusta. Mukana oli 24 pelaajaa ja pelasimme maanantai-iltana kolme kierrosta ja tiistai-iltapäivänä vielä neljännen kierroksen.

 • 1. kierros
 • Markku-Kati 1-0
 • Ralf – Tapio 0-1
 • Tuomas-Niikus 1-0
 • Nicholas-Ilkka 0-1
 • Tamas-Ilona 1-0
 • Otso-Darren 0-1
 • Eeli-Alexandra 1-0
 • Ossi-Niilo 0-1
 • Eino-Marcell 1-0
 • Valtteri-Matias 0-1
 • Jesse-Veikko 1-0
 • Oliver- Miska 0-1

Ensimmäisen kierroksen kohdalla ei yllätyksiä tapahtunut. Etukäteen kovemmiksi rankatut pelaajat veivät kierroksen puhtaasti 12-0.

 • 2.kierros
 • Eeli-Markku 0-1
 • Tapio-Niilo 1-0
 • Eino-Tuomas 0-1
 • Ilkka-Matias ½-½
 • Jesse – Tamas 0-1
 • Darren-Miska 0-1
 • Kati – Alexandra 0-1
 • Ossi – Ralf 0-1
 • Niikus – Marcell 1-0
 • Valtteri – Nicholas 0-1
 • Ilona – Veikko 1-0
 • Oliver-Otso 1-0

Toisella kierroksella peliparit tasoittuivat, ja pari pientä yllätystä nähtiin. Miska onnistui voittamaan Darrenin, ja Matias piti tasapelin Ilkkaa vastaan.

 • 3. kierros
 • Markku – Tamas 1-0
 • Miska – Tapio 0-1
 • Tuomas-Ilkka 0-1
 • Matias – Darren 1-0
 • Alexandra – Niikus 1-0
 • Niilo – Eeli 0-1
 • Nicholas – Eino 0-1
 • Ralf-Oliver ½-½
 • Ilona-Jesse 0-1
 • Marcell – Valtteri 0-1
 • Veikko-Ossi 0-1
 • Otso – Kati 0-1

Kolmannen kierroksen kärkipöydillä Ilkka onnistui yllättämään Tuomaksen, ja keskijoukossa kisan nuorimmainen, Oliver, piti tasapelin Ralfia vastaan.

Kuva 2. Vartin kisan eka kierros menossa.
Kuva 3. Vartin kisa on edennyt kolmannelle kierrokselle.

Iltapäivän päätteeksi keräännyttiin jalkapallokentälle, jotta saatiin myös liikuntaa aivojumpan lisäksi. Kentällä oli maanantai-iltana varmaankin lähes 20 pelaajaa. Pelaamisen jälkeen vuorossa olivat sauna, uinti ja iltapala. Iltapalan jälkeen jäätiin vielä pelaamaan lämpimään ruokailukatokseen. Matkustamisen väsyttämät osallistujat suostuivat helposti hiljaisuuteen jo puolilta öin.

Kuva 4. Jalkapallokenttä oli lähes täynnä pelaajia maanantai-iltana.

Tiistai-aamuna Tapio aloitti tunnin luennolla eristetyn d-sotilaan asemaan liittyvistä suunnitelmista. Ennen lounasta pelattiin simultaania niin, että Markkua vastaan pelasivat 12 etukäteen vahvimmaksi arvioitua peluria, ja Tapiota vastaan asettui 14 pelaajaa, joiden joukossa olivat myös ensimmäistä simultaanipeliä kokeilevat Eveliina ja Tim.

Kuva 5. Markku pohtimassa sotilasloppupelin periaatteita pelissään Ilonaa vastaan.

Vaikka simultaanit pelattiin totuttua pienemmillä osallistujamäärillä, aikataulu venähti ja lounasta jouduttiin siirtämään eteenpäin. Simultaanin perinteinen paikka lounaan jälkeen näyttääkin paremmalta ajankohdalta, koska lounaan jälkeen aikaa on selvästi enemmän.

Lounaalle kuitenkin päästiin ja sen jälkeen jatkettiin ohjelmaa analysoimalla simultaanipelien antia. Markku sai simultaanin pitäjistä tiukkaa vastusta ja voiton ottivat Eino, Matias ja Miska. Tasapelin puolestaan rutistivat Darren, Keijo, Ilkka ja Ralf. Simultaanipelejä katsottiin seinätaululta ruokailukatoksessa.

Tapiota vastaan tasapelin pelasivat Alexandra, Marcell, Nicholas ja Oliver. Kaikissa tasapeleissä päädyttiin torniloppupeleihin, joissa Alexandralla ja Nicholakselle oli hyvät mahdollisuudet voittoon asti. Tapion simultaanipelejä anaysoitiin vanhassa majoitusrakennuksessa, jossa käytettiin myös seinätaulua.

Tiistain ohjelma lopuksi pelattiin vielä neljäs kierros vartin kisaa.

 • 4.kierros
 • Ilkka-Markku 0-1
 • Tapio-Matias ½-½
 • Eeli-Tuomas 0-1
 • Tamas-Miska 1-0
 • Eino-Alexandra 1-0
 • Jesse-Ralf 1-0
 • Darren-Oliver 1-0
 • Nicholas-Niilo 0-1
 • Valtteri – Ilona 1-0
 • Niikus – Ossi ½-½
 • Kati -Marcell 1-0
 • Otso – Veikko 1-0

Matias kamppaili Tapiosta tasapelin, vaikka menetti avauksessa sotilaan. Niinpä Markku vei ykkösijan puhtaalla 4/4 tuloksella. Kakkosena oli Tapio 3½ pisteellä. Kolmen pisteen kerääjiä olivat Matias, Tuomas, Tamas, Eino ja Jesse. Vähemmän pelikokemusta omaavista onnistuivat parhaiten 2/4 tuloksen pelanneet Alexandra, Valtteri ja Kati. Pelien päätyttyä siirryttiin edelleen varsin monilukuisena jalkapallokentälle. Pienet vammat ja paahtava helle saivat jo muutaman maanantain pelaajan jättämään tiistai-illan väliin. Pelien jälkeen grillattiin rannassa, uitiin ja syötiin iltapalaa ruokailukatoksessa. Tavoitteena oli saada jälleen hiljaisuus puolilta öin, mutta mattitehtävien ratkomista ei voitu keskeyttää ennen kello yhtä.

Keskiviikkona ohjelma aloitettiin katsomalla pari Markun valitsemaa mattitehtävää, joita pohdittiin koko porukan voimin. Niiden ratkettua siirryttiin analysoimaan simultaanipelien kokemuksia. Ennen lounasta mietittiin vielä kahden erilaisen sotilasloppupeli-tehtävän ratkaisua.

Kuva 6. Markku näyttämässä mattitehtävää keskiviikkoaamuna.

Lounaan jälkeen oli vuorossa perinteinen pikapeliturnaus. Salon Shakkikerhon aktiiveista liittyi Timo Vierjoki mukaan kisaan. A-ryhmään otettiin 12 osallistujaa, ja peliaikana oli klassinen 5+0. B-ryhmään saatiin mukaan 13 pelaajaa, ja digikelloja hyödynnettiin testaamalla peliaikana lisäaikaa antavaa 5 min + 3 sek/siirto.

Markku analysoi lisäksi pelejä Darrenin, Nicholaksen ja Niikuksen kanssa. Kimmo puolestaan peluutti nopean shakin kisan Anniinan, Eveliinan ja Timin kanssa. A-ryhmässä voiton jakoivat Tamas ja Ilkka hienolla tuloksella; 9,5/11. B-ryhmän pelit venähtivät pidemmäksi, koska parituksessa unohdettiin laittaa nappulalaatikko neljänneksitoista pelaajaksi ja systeemi pysähtyi puolessa välissä. Vartin tauon jälkeen pelit saatiin käyntiin, ja yhteisten tuumaushetkien ansiosta vain pari peliä jouduttiin pelaaman myöhemmin varsinaisten kierrosten ulkopuolella.

Kuva 7. Pikapeliturnaus käynnissä. Lähempänä kameraa B-ryhmä ja taustalla A-ryhmä.
Kuva 8. A-ryhmän turnaustaulukko pikapeliturnauksesta.
Taulukko 1. B-ryhmän tulokset 5+3 pikapelikisasta.

B-ryhmässä Ralf vaikutti etenevän varmaotteisesti voittoon ja menetti pisteitä vain kolmessa remissä. Samoihin pisteisiin nousi kuitenkin hienosti järjestäjiä edustanut Rauno, joka menetti samoin kolme puolikasta. Jaettu B-ryhmän voitto siis Ralfille ja Raunolle 10,5/12 tuloksella. B-ryhmän kolmas oli Ossi 9/12 tuloksella, mutta Alexandra oli hyvin kannoilla tuloksella 8/12.

Keskiviikko-iltana jalkapallokentällä oli puutetta pelaajista. 4+4 peliä saatiin aluksi aikaiseksi, sitten lauottiin rankkareita ja lopuksi vielä pelattiin tovi 4+4 joukkueilla. Turnauskestävyys jalkapallon osalta näytti olevan selvästi vähäisempää kuin shakin osalta.

Hellepäivien kuivatettua grillin aluetta päätettiin valmistaa makkarat viimeisenä iltana keittiössä. Niinpä uinnin jälkeen kokoonnuttiin vielä iltapalalle ja pelaamaan ruokailukatokseen. Kello 22:00 Kimmo esitti ylimääräisenä ohjelmanumerona kamppailun Työväen Shakkiliiton varhaisnuorten mestaruuskisoista neljänkymmenen vuoden takaa keväältä 1981. Paikalle tuodusta vanhasta Suomen Shakista löytynyt peli Kari Karhunen – Kimmo Närhi innoitti Kimmon palauttamaan turnauksen tapahtumia mieleensä. Jännittävän pelin vaiheita seuratiin ilta-yhteentoista asti. Kimmo myös muisti majoittuneensa kisan aikana samassa huoneessa Einon isän, Teemu Vihisen kanssa. Pelin tultua Kimmon kannalta onnekkaaseen lopputulokseen, pelattiin vielä leirin viimeisiä pikapelejä ja tandemeja, ja väsy taisi tulla vasta puoli kahden aikaan.

Kuva 9. Kimmo näyttääTyöväen Shakkiliiton varhaisnuorten mestaruustaiston peliä vuodelta 1981. Suljettu espanjalainen johti maineensa mukaiseen pitkäkestoiseen kamppailuun.

Tänä vuonna leirin ohjelma päättyi torstai-aamuna, koska seuraavat tulijat olivat saapumassa jo iltapäivällä. Aamupalasta vastasi uuden aluevaltauksen tehnyt Kimmo, joka ei näin isolle porukalle aikaisemmin ollut aamupuuroa valmistanut. Aamiaisen jälkeen otettiin yhteiskuva, lausuttiin loppusanat, jaettiin Tomin ja Tapion sekä Shakkiliiton lahjoittamia shakkilehtiä ja kirjoja. Sitten puoli yhdentoista jälkeen siivottiin huoneet ja käytiin vielä mahdollisesti uimassakin. Puoliin päiviin mennessä osallistujien kyydit saapuivat ja SalSK:n väki hoiti leirin loppusiivouksen.

Kuva 10. Leiriläisten yhteispotretti.