Shakkileiri 2015

Salon Shakkikerhon leiri

Osallistujat: Aalto Patrik, Aalto Antti, Ekholm Kim, Hallman Valo,  Helander Benjamin, Keinänen Toivo, Korolainen Arttu, Koota Ilkka, Koota Kati, Lammi Valtteri, Lappi Aurora, Munukka Timo, Norlamo Sarabella, Norrman Veikko, Närhi Kimmo, Peltola Erik, Peltola Iara, Peltola Mika, Särkiö Lauri, Rehtola Samu, Sandell Verneri, Stockfelt Jesse, Sukuvaara Kaarlo, Tuominen Matias, Tuominen Olivia, Tuominen Risto, Tuominen Tanja, Valkama Samuli, Virtanen Teemu, Wartiovaara Markus, Wartiovaara Oliver

Järjestäjät: Tocklin Tomi, Isomäki Tiina, Leitoma Toni, Kuparinen Kati, Hakola Jukka, Nieminen Samuli, Nikolakaros Kimon, Ahokumpu Anni

Valmentajat: Kiik Kalle, Pihlajasalo Hannu, Salo Tapio

Keskiviikon pikapeleihin osallistui myös Nuutti Raassina.

Hannu saapui Annin kanssa jo sunnuntai-iltana Leirisaloon tarkistamaan tilojen kunnon, joten puomi ja ovet olivat ma-aamuna avoinna,

IMG_1889
Virallinen leiripotretti (Kuva Timo Munukka).

Maanantaina osallistujat saapuivat ennen lounasta ja Hannu jakoi saapuville majapaikat. Kaikki ehtivät ennen lounasta verryttelemään harjoitustehtävillä. Tehtäviä oli kahta eri vaikeusastetta ja tarjolla oli keskipelisommitelmia sekä loppupeliasemia,

Ma_tehtavat_Tomi
Maanantain tehtäviä, etualalla leiri-isäntä Tomi.(Kuva Tapio Salo).
Ma_tehtavat
Maanantain tehtäviä pohdittiin ennen lounasta. (Kuva Tapio Salo).

 

Lounaan jälkeen Kalle aloitti ruokailukatoksessa luennot, joissa käytiin läpi tuoreita Heart of Finland-turnauksen pelejä. Ukkonen jyrähteli iltapäivän aikana pariin otteeseen, sähköt katkesivat kertaalleen ja välillä sadekuurokin osui kohdalle. Videotykki pysyi kuitenkin enimmäkseen päällä ja varajärjestelmiä ei tarvinnut miettiä.

B-ryhmän kanssa aloitettiin vanhassa majoitusrakennuksessa katsomalla vastauksia aamupäivän tehtäviin. Sommitelmat olivat varsin hyvin ratkenneet, mutta sotilasloppupeleissä leiriläisille tuli paljon uusia oppeja.

Tehtävien jälkeen Hannu peluutti 15+15 min turnauksen, jota ehdittiin pelaamaan kolme kierrosta ennen kuin jalkapallokenttä kutsui. Kisan voiton vei joukon juniori, Ilkka.

Ma_vartinKisa
Vartin kisan ensimmäinen kierros alkamassa., Etualalla Ilkka ja Kaarlo, seuraavalla pöydällä Kim ja Veikko. (Kuva Tapio Salo)

 

15+15 min kisan tulokset:

Sija Nimi pisteet
1 Ilkka 3/3p
2-5 Kaarlo; Kati Ko. ;Matias ja Valtteri 2 p
6-9 Aurora; Kim; Samu ja Veikko 1p
10 Erik 0p

Välipalan jälkeen olikin sitten vuorossa parin tunnin jalkapallosessio, jonka jälkeen sauna ja uiminen maistuivat. Saunalla oli tarjolla myös grillattua makkaraa ja ruokailukatoksessa muuta iltapalaa.

Maanantai-illan päätteeksi pelattiin vielä pikapeliä ja tandemia. Turnausta ei ensimmäisenä iltana kuitenkaan jaksettu laittaa pystyyn. Nuoriso uupuikin jo viimeistään puolen yön aikoihin ja vanha majoitusrakennus oli kelpo yösija siellä majoittuville.

Kokkimme olivat juuri saaneet tiistaina aamiaisen viritellyksi, kun sähköt katosivat. Sähköyhtiön nettisivujen ja puhelintiedustelun myötä selvisi, että sähköjä Kemiönsaarella korjattaisiin jopa puoleen päivään asti. Niinpä ohjelmassa päätettiin aloittaa simultaaneille, jotka eivät olisi videotykin toiminnasta riippuvaisia. Kallea vastaan asettui 21 pelaajaa, joista vahvimpia olivat shakkimestarin arvon jo saavuttaneet Teemu ja Toivo.

 

Ti_Simultaani_Yleiskuva
Tiistain simultaani alkamassa. 21 pelaajaa osallistui. (Kuva Tapio Salo).
Ti_SimultaaniAlkamassa
Kalle kertoi simultaanin aluksi ohjeita. Siirto tehdään vasta simultanin pitäjän tullessa laudan kohdalle ja osallistuja saa kaksi kertaa ohittaa vuoronsa ja miettiä vastaustaan kahden kierroksen ajan. (Kuva Tapio Salo).

 

Simultaani aloitettiin 10:15 ja viimeiset pelit päättyivät 12:50. Kalle voitti 12 peliä, 8 päättyi tasan ja Teemu aiheutti Kallen ainoan tappion, koska kuningatar jäi kiinni laudan keskelle.  Tasapelin pelasivat simultaaniin osallistujista Samuli V., Lauri, Benjamin, Tanja, Valo, Toivo, Tomi ja Sarabella.  Simultaanin pitäjän prosentuaalinen tulos oli 76%.

 

Ti_SimultaaninTulokset
Simultaanin tulokset. Osalle peleistä on merkitty myös päättymisaika. Viimeisenä päättyivöt Sarabellan ja Patrikin pelit.

 

Ti_SimultaaniPelienAnalysointia
Simultaanin pelien analysointia tiistai-iltapäivänä. Vuorosssa on Benjaminin peli. (Kuva Tapio Salo).

 

 

Lounastamaan päästiin hieman suunniteltua myöhemmin (13:30), vaikka onneksi sähköt hieman ennen klo 12:00 palasivat. Lounaan jälkeen Kalle aloitti simultaanipelien analysoinnin.

Hannu piti B-ryhmässä simultaanin, johon osallistui 9 pelaajaa.  Mukana olivat Iara, Mika, Erik, Aurora, Anni, Samu. Verner, Valtteri ja Veikko. Osallistujat harjoittelivat myös pöytäkirjan pitämistä. Kukaan ei onnistunut Hannua yllättämään, ja Hannu voitti kaikki pelit.

Iltapäivällä käytiin läpi B-ryhmän simultaanin pelejä ja kiinnitettiin huomiota avausvaiheen upseerien kehitykseen, sotilasheikkouksien välttämiseen ja pelin taktisiin ratkaisukohtiin.

Nuorimmat leriläiset keksivät hyödyntää ruokailukatoksen viereistä nurmikkoa jalkapalloon.  Kengistä maalit ja saman tien pallottelemaan antoi ruokahalua välipalaa odotellessa.

 

Ti_Futista_Ruokailukatoksella
Futista ruokailukatoksella (Kuva Tapio Salo).

Tiistain päätteeksi siirryttiin jälleen jalkapallokentälle. Sauna, uinti, grillaaminen ja iltapala olivat myös useimpien ohjelmassa.

Tiistain tandemkisaan osallistui iltamyöhällä 6 peliparia.

Nimi 1 2 3 4 5 6 pisteet sija
Matias ja Oliver # 0 0 2 0 0 2
Aurora ja Kati Ko. 2 # 0 1 0 0 3
Tanja ja Kaarlo 2 2 # 2 1 1 8 2
Ilkka ja Kim 0 1 0 # 0 0 1
Teemu ja Samu 2 2 1 2 # 2 9 1
Toivo ja Erik 2 2 1 2 0 # 7 3

Keskiviikko-aamuna Kalle jatkoi simultaanipelien kommentointia. Hannu ja Tapio puolestaan kävivät läpi maanantain tehtäviä ja käsittelivät aseman arviointia, nappuloiden arvoa, kuningasasemaa ja sotilasheikkouksia. Loppupeleistä tutustuttiin tehtävistä tuttuihin mahdollisuuksiin saada tasapeli laita- ja lähettisotilaalla kuningatarta vastaan ja lähetin värin vaikutukseen korotettaessa laitasotilasta.

 

Iltapäivällä pelattiin PELO-kelpoinen pikapeliturnaus 10 pelaajan voimin. Kaksinkertaisena pelatussa turnauksessa jokaisella osallistujalle kertyi 18 peliä. Tomi, Hannu, Kati ja Valo saivat turnauksen pitämisestä toimitsijan suoritusmerkinnän. Pikapeliturnauksen tulokset löytyvät sekä tältä sivustolta että Chess-resultsin sivuilta (linkki Chess-Results-sivustoon). Toivo otti vakuuttuvan voiton hävittyään ensimmäisellä kierroksella vain Kimmolle ja pelattuaan tasan Teemun kanssa. Toisen kierroksen puhtaalla tuloksella Toivo ohitti ensimmäisen kierroksen jälkeen johdossa olleen Teemun.

 

Kalle piti pikapelien aikana osalle porukasta valmennusta pienryhmässä. Vartin turnaus pelattiin niiden kesken, jotka halusivat hieman pidemmän miettimisajan.  Viiden kierroksen kisaan starttasi kymmenen pelaajaa. Kaarlo oli tällä kertaa taitavin ja onnistui voittamaan kaikki pelinsä.  Jokainen onnistui pisteitä kisassa nappaamaan.

 

Ke_Vartinkisa
Keskiviikon vartin kisa. Etualalla Matias ja Kati. (Kuva Tapio Salo).

 

 

Turnaustaulukko

numero nimi 1 2 3 4 5 Yht. Sija
1  Arttu v6- m8+ v9+ m10+ v2- 3 3-5
2 Kaarlo m7+ v5+ m4+ v3+ m1+ 5 1
3 Ilkka  v8+ m4+ v6+ m2- v9+ 4 2
4 Matias m9+ v3- v2- m8+ v6+ 3 3-5
5 Samu v10+ m2- v8- m6- m7- 1
6 Kim m1+ v7+ m3- v5+ m4- 3 3-5
7 Anni v2- m6- v10- m9- v5+ 1
8 Kati Ko. m3- v1- m5+ v4- m10+ 2
9 Aurora v4- m10+ m1- v7+ m3- 2
10 Erik m5- v9- m7+ v1- v8- 1

Timo järjesti myös toimitsijakokeen, johon osallistuivat ainakin Hannu, Risto, Tanja, Kimmo, Tapio ja Kati Kuparinen.

 

Keskiviikko-iltana siirryttiin jälleen jalkapallokentän kautta saunalle ja uimaan. Grilliruoka ja iltapala antoivat vielä energiaa loppuillan pelaamiseen. Grillin ääressä Timo kävi läpi kokeen vastaukset, jolloin kaikille paikalla olijoille tuli hyödyllinen kertaus säännnöistä.

Tandemissa pelattiin jopa kaksi kisaa, ja pelit venyivät puolille öin.

Tulokset

1. Kisa

Nimi 1 2 3 4 5 6 7 pisteet sija
Markus ja Hannu # 1 1 1 1 1 2 6 I
Toivo ja Aurora 0 # 1 0 1 1 1 4 III
Tanja ja Samu 0 0 # 0 1 1 1 3
Oliver ja Benjamin 0 1 1 # 1 1 1 5 II
Kaarlo ja Ilkka 0 0 0 0 # 1 0 1
Matias ja Kati Ko. 0 0 0 0 0 # 1 1
Erik ja Kim 0 0 0 0 1 0 # 1

 

2. Kisa

Nimi 1 2 3 4 5 pisteet sija
Hannu ja Aurora # 0 0 1 1 2 III
Toivo ja Samu 1 # 0 1 1 3 II
Ilkka ja Benjamin 1 1 # 1 1 4 I
Tanja ja Erik  0 0 0 # 0 0
Oliver ja Kim 0 0 0 1 # 1

 

Torstai-aamuna jatkettiin A-ryhmässä simultaanipelien analysointia. B-ryhmässä katsottiin avauksia ja loppupelejä. Kuningatargambiitin vaihtomuunnelmasta B-ryhmän väki pelasi kellosimultaanin Hannua ja Tapiota vastaan. Osallistujat valitsivat valkeilla jonkin kolmesta suunnitelmasta: pitkä linnoitus ja kuningashyökkäys, eteneminen keskustassa tai lyhyt linnoitus vähemmistöhyökkäyksellä.

 

To_SamunTornit
Shakkinappuloita voi opetella hallitsemaan näinkin. Samun tornipyramidi saavutti jo mallikkaan korkeuden. (Kuva Tapio Salo).

 

Lounaan jälkeen monet aloittivat jo kotimatkan. Iltapäivällä Tapio esitteli shakkiohjelmien kuten Chess Assistant, Chessbase ja Fritz käyttöä. Erilaisia pelaamiseen ja harjoitteluun sopivia nettisivustoja kuten ICC (Internet chess server), FICS (Free internet chess server) Playbase, Chess.com ja ChessTempo esiteltiin myös,

Neljän paikkeilla saatiin välipalaa, lausuttiin leirin päätössanat ja toivotettiin osallistujille turvallista kotimatkaa.

IMG_1606
Futis hiekkakentällä oli jälleen kaikenikäisten suosiossa (Kuva Timo Munukka).
IMG_1638
Kokkimme Toni ja Tiina (Kuva Timo Munukka).
IMG_1725
Timo airoissa (Kuva Kati Kuparinen).
IMG_1817
Hannu seuraa vartin kisan edistymistä (Kuva Timo Munukka).
IMG_1873
Iltaisin grillattiin rannassa (Kuva Timo Munukka).
IMG_1879
Tandemturnaukset olivat iltojen ehdoton  suosikki (Kuva Timo Munukka).

 

SalSKin kesäleiri oli nyt järjestyksessä 25. kerta.

Palaute järjestelyistä, valmennuksesta ja näistä web sivuista sähköpostilla ovat tervetulleita. Sähköpostia voit lähettää Tomi Tocklinille (etunimi.sukunimi@ebaana.net).

Harjoitustehtävät ratkaisuineen ovat omalla tehtävät-sivullaan. Aluksi tehtävissä ei näytetä siirtoja, näpäytä +, > tai >> niin ratkaisu tulee näkyviin.”

Kiitos:

 • Salon kaupungille Leirisalon käytöstä.
 • Shakkiliitolle avustuksesta.
 • Kokeillemme Tiinalle ja Tonille

Unohtuneita tavaroita löytyi jonkin verran.  Alla olevien vaatekappaleiden palautusta  voi tiedustella leirin järjestäjiltä.

 • valkoinen pyyheliina
 • 2 tyynyliinaa, sininen ja pallokuvioita
 • miesten  harmaa 3XL poolopaita
  miesten  musta hihaton T-paita
 • miesten musta pitkähihainen paita, XXL, Angelo Litrico
 • tummat shortsit, Adidas punainen teksti
 • mustat shortsit, Niken logo
 • t-paita, sininen, New York-teksti
 • ohut villapaita, I am so happy and that’s ok-teksti
 • sukat mustia 2kpl, tiistai tai lintukuvio

Kuvat vaatteista

Lisäksi autojen parkkipaikalta löytyi punainen Sandisk Cruzerblade-muistitikku. Tikku ei Windowsiin avaudu, joten saattaa olla rikkinäinen tai jonkin muun järjestelmän kuin Windowsin.