Shakkileiri 2016

SHAKKILEIRI 2016

Salon Shakkikerhon leiri

Osallistujat: Helander Benjamin, Hollmerus Elisabet, Koota Ilkka, Koota Kati, Lammi Valtteri, Lappi Aurora, Norrman Veikko, Stockfelt Jesse, Syvälahti Timo, Tuominen Matias, Vainikka Tomi, Valkama Samuli, Virtanen Teemu, Vuorio Daniel, Vuorio Mikael, Eeli

Järjestäjät: Tocklin Tomi, Hiltunen Veera, Kuparinen Kati, Haanila Erkki,  Järvenpää Jari,  Torvi Markku, Ahokumpu Anni

Valmentajat: Kiik Kalle, Pihlajasalo Hannu, Salo Tapio

Tiistain simultaaniin osallistui myös Timo Vierjoki ja keskiviikon pikapeleihin osallistui lisäksi Keijo Riekkinen .

Erkki saapui ensimmäisenä tarkistamaan tilojen kunnon, ja avaamaan puomin ja ovet ma-aamuna,

Maanantaina osallistujat saapuivat ennen lounasta ja Erkki jakoi saapuville majapaikat. Useimmat ehtivät ennen lounasta verryttelemään harjoitustehtävillä. Tehtäviä oli kahta eri vaikeusastetta ja tarjolla oli keskipelisommitelmia sekä loppupeliasemia,

Lounaan jälkeen Kalle aloitti ruokailukatoksessa luennot, joissa käytiin läpi tuoreita pelejä.

Kuva 1. Kallen luentoa maanantaina iltapäivällä.

B-ryhmän kanssa aloitettiin vanhassa majoitusrakennuksessa katsomalla vastauksia aamupäivän tehtäviin. Sommitelmat olivat varsin hyvin ratkenneet, mutta loppupeleissä tuli vielä esille paljon uusia oppeja.

Kuva 2. B-ryhmässä pohditaan tehtäviä.

Tehtävien jälkeen Hannu peluutti 15+15 min turnauksen, jota pelattiin viisi kierrosta ennen kuin jalkapallokenttä kutsui. Kisan voiton vei maksimituloksella, 5/5, tarkasti pelannut Elisabet.

.

 

15+15 min kisan tulokset:

SIJA NIMI PISTEET
1 Elisabet 5/5p
2-3 Aurora ja Toni 3 p
4-7 Ilkka, Matias, Kati ja Veikko 2p
8 Valtteri 1p

Välipalan jälkeen olikin sitten vuorossa parin tunnin jalkapallosessio, jonka jälkeen sauna ja uiminen maistuivat. Saunalla oli tarjolla myös grillattua makkaraa ja ruokailukatoksessa muuta iltapalaa.

Maanantai-illan päätteeksi pelattiin vielä pikapeliä ja tandemia. Hannu järjesti tandem-turnauksen, jossa  Katin ja Teemun joukkue otti niukan voiton tuloksella 6/10.

  1. Kati ja Teemu 6/10
  2. Toni ja Hannu 5
  3. Ilkka ja Timo 4
  4. Aurora ja Elisabet 3
  5. Matias ja Benjamin 2

Puolilta öin vetäydyttiin yöpuulle ja lähes kaikki majoittuivat uudemmassa majoitusrakennuksessa.

Tiistaina aamupäivällä Kalle esitteli mielenkiintoisia pelejä viimeaikaisista turnauksista. Simultaania iltapäivällä pitämään tullut SM Heikki Westerinen saapui myös paikalle ja kuunteli Kallen peliesitelmät.

B-ryhmään osallistuivat tiistaina myös Daniel ja Mikael, jotka ehtivät olemaan mukana vain tämän päivän. B-ryhmässä teemana olivat nappuloiden ominaisuudet, joita harjoiteltiin pelaamalla pelkillä sotilailla tai eri upseereille 4-5 sotilasta vastaan.

Kuva 3. Heikki Westerisen simultaani alkamassa.

Lounaan jälkeen Heikki piti simultaanin, johon osallistui 18 pelaajaa. Heikki voitti 16 peliä, yksi päättyi tasan ja Teemu aiheutti Heikin ainoan tappion. Teemu käsitteli mustilla Philidorin avausta Kallen aikaisempien vuosien luentojen oppien mukaan ja onnistui avaamaan pelin mustalle edullisesti. Tasapelin pelasi Benjamin, joka onnistui selviytymään mielenkiintoisesta ratsuloppupelistä tasapeliin sotilaan vähemmydestä huolimatta.  Simultaanin pitäjän prosentuaalinen tulos oli 92%.

 

Kuva 4. SImultaanin tulokset.

Simultaanin jälkeen oli taasen vuorossa jalkapallo ja saunominen sekä iltapala.

Tiistain tandemkisaan osallistui 5 peliparia. Voittajiksi tulivat tällä kertaa Ilkka ja Teemu.

NIMI 1 2 3 4 5 PISTEET
Elisabet ja Timo # 2 1 1 2 6
Aurora ja Benjamin 0 # 0 2 2 4
Ilkka ja Teemu 1 2 # 2 2 7
Matias ja Jari 1 0 0 # 0 1
Tomi ja Hannu 0 0 0 2 # 2

Keskiviikko-aamuna Kalle aloitti simultaanipelien kommentoinnin. Tapio puolestaan esitteli suunnitelman ja taktiikan yhteisvaikutusta sekä erilaisia taktisia teemoja.

 

Kuva 5. Pikapeliturnaus alkamassa.

Iltapäivällä pelattiin pikapeliturnaus 15 pelaajan voimin. Tällä kertaa lähes kaikki junnut osallistuivat pikapeleihin ja erillistä vartin kisaa ei pelattu. Tomi ja Venla huolehtivat tulostaulukon täyttämisestä. Hannu otti niukan voiton tuloksella 13½/15. Toisen sijan jakoivat Teemu ja Tapio puoli pistettä heikommalla tuloksella.

Kuva 6. Pikapelien tulokset.

Keskiviikko-iltana siirryttiin jälleen jalkapallokentän kautta saunalle ja uimaan. Grilliruoka ja iltapala antoivat vielä energiaa loppuillan pelaamiseen.

Uimarannalla käytiiin myös shakkileirien kautta aikojen ensimmäiset mölkkykisat.

Jännittävän kisan vei nimiinsä aluksi altavastaajanaa ollut Kalle.  Toiseksi sijoittui Kati, ja kolmannen sijan jakoivat Jari ja Ilkka. Hannu, Keijo ja Timo olivat muut osallistujat.

 

Tandem-kisa pelattiin myös tänä iltana. Timon ja Elisabetin joukkue oli voittaisa tällä kertaa.

Tulokset

NIMI 1 2 3 4 5 PISTEET SIJA
Teemu ja Kati # 0 1 2 1 4
Timo ja Elisabet 2 # 2 2 1 7 I
Benjamin ja Matias 1 0 # 2 0 3
Aurora ja Toni 0 0 0 # 0 0
Ilkka ja Hannu 1 1 2 2 # 6

Torstai-aamuna jatkettiin käsittelemättä olleiden simultaanipelien analysointia,, jotka olivat pääasiassa B-ryhmän pelejä. Vielä ennen lounasta B-ryhmässä tutustuttiin muutamiiin avauksiin ja harjoiteltiin keskipeliä avauksen jälleen. Keskinäisiä pelejä pelattiin keskipelin suunnitelmatehtävänä olleesta Dc2-nimzon asemasta ja sisiliaisen lohikäärmemuunnelmasta.

Lounaan jälkeen siivottiin  majoitustilat. Iltapäivällä Tapio esitteli Chess Assistant-ohjelmistoon liittyvien harjoitusten käyttöä (Peshka-ohjelma). Useimpia kiinnosti kuitenkin viimeinen tilaisuus mitellä taitojaan tandemikisan parissa.

Neljän paikkeilla saatiin välipalaa, lausuttiin leirin päätössanat ja toivotettiin osallistujille turvallista kotimatkaa.

 

SalSKin kesäleiri oli nyt järjestyksessä 26. kerta.

Palaute järjestelyistä, valmennuksesta ja näistä web sivuista sähköpostilla ovat tervetulleita. Sähköpostia voit lähettää Tomi Tocklinille (etunimi.sukunimi@ebaana.net).

 

Kiitos:

  • Salon kaupungille Leirisalon käytöstä.
  • Shakkiliitolle avustuksesta.
  • Kokeillemme Seijalle, Markulle ja Katille.

Leiriläiset olivat tällä kertaa huolellisia vaatteidensa suhteen ja ainoa kamppeitaan unohtanut oli Kalle, jonka uimavarusteet otettiin talteen ja toimitetaan tavattaessa.